Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

        Αφιέρωμα στην Κίμωλο, το ασημένιο νησί                                                         του Αιγαίου...
  Η Κίμωλος ή Αρζαντιέρα, δηλαδή Ασημένια, όπως την αποκαλούσαν κατά την εποχή της Ενετοκρατίας λόγω των πετρωμάτων της, είναι από τα πιο όμορφα και αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων. Με έκταση μόλις 39,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 750 μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται στις Δυτικές Κυκλάδες μεταξύ Σίφνου και Μήλου. Ξεχωρίζει για τις εκπληκτικές δαντελωτές της παραλίες, τα ηφαιστιογενή της πετρώματα και την γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της.
   Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που οι ντόπιοι την αποκαλούν Χωριό και απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από το πανέμορφο λιμάνι, την Ψάθη. Το Χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο τραβά αμέσως τα βλέμματα των επισκεπτών που φτάνουν στο νησί. Είναι από τους αυθεντικότερους οικισμούς των Κυκλάδων με γνήσια αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, αναρίθμητες εκκλησιές, στενά δρομάκια, καμάρες και ένα Κάστρο. Ακούγοντας κάστρο μην φανταστείτε κάποιο φρούριο, αλλά ένα οργανωμένο σύμπλεγμα σπιτιών κτισμένων κατά τέτοιο τρόπο που η εξωτερική τους πλευρά σχηματίζει τα τείχη του Κάστρου, η δε πρόσβαση στο εσωτερικό του Κάστρου γίνεται από δύο πύλες οι οποίες σε περίπτωση απειλής έκλειναν. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οχυρωματικών οικισμών που συναντά κανείς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως στη Φολέγανδρο, τη Σίκινο και την Σίφνο. Κτίστηκε το 1207 μ.Χ κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας από τον Δούκα της Νάξου Μάρκο Σανούδο. Παρακάτω πανοραμική άποψη του Χωριού από τον λόφο Ξαπλωβούνι.










Παρακάτω μία από τις δύο εισόδους του Κάστρου:
























  

 Οι παραλίες της Κιμώλου, δεκάδες στον αριθμό, είναι αμμουδερές με καταπράσινα νερά που μαγνητίζουν. Από τις ομορφότερες και πιο αγαπημένες των επισκεπτών είναι τα Πράσα. Βρίσκονται βορειοανατολικά του νησιού σε έναν προστατευμένο κόλπο και αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου. Το εκτυφλωτικό λευκό σκηνικό της παραλίας οφείλεται στο πέτρωμα του μπετονίτη το οποίο εξορύσσεται στην περιοχή και μοιάζει πολύ με την γνωστή σε όλους μας κιμωλία. Η ολόλευκη άμμος και τα καταπράσινα νερά θα σας σαγηνέψουν...






 Άλλες παραλίες του νησιού είναι τα Μοναστήρια, το Σουφί, τα Μαυροσπήλια, η Δέκας, τα Ελληνικά και οι αλυσιδωτές παραλίες Αλυκή, Μπονάτσα και Καλαμίτσι. Η Μπονάτσα την οποία και πρόλαβα να επισκεφτώ είναι επίσης μία υπέροχη εκτεταμένη παραλία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων με λεπτή χρυσή άμμο , αρμυρίκια για φυσική σκιά και θέα στη γειτονική Μήλο. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού σε απόσταση μικρότερη των δέκα λεπτών από το Χωριό.



   Στην άκρη της παραλίας της Μπονάτσας,λίγο πριν το Καλαμίτσι, ενυπωσιάζουν οι αργιλώδεις λευκοί βράχοι που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο.


 Φυσική συνέχεια της Μπονάτσας και πρώτη που συναντά κανείς ερχόμενος από το Χωριό είναι η Αλυκή. Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία με πολλά αρμυρίκια και ψιλό βοτσαλάκι το οποίο εναλλάσσεται με την χρυσή άμμο.


Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργούν τα Σύρματα που συναντά κανείς στους οικισμούς της Γούπας και του Καρά, σε απόσταση μικρότερη από δύο χιλιόμετρα από το Χωριό. Πρόκειται για λαξευμένους μέσα στο βράχο χώρους αποθήκευσης για τις βάρκες τον Χειμώνα. Οι πόρτες των συρμάτων βάφονται με έντονα χρώματα που συνήθως χρησιμοποιούνταν και για τις βάρκες και έτσι η εικόνα είναι εξαιρετικά όμορφη.



Η Κίμωλος είναι ένα σχετικά μικρό νησί, αλλά γεμάτο παραλίες και αξιοθέατα που δεν πρόλαβα να επισκεφτώ την πρώτη φορά. Σίγουρα αξίζει πολλές επισκέψεις και μάλιστα αξίζει να επισκεφτεί κανείς και την γειτονική Πολύαιγο, ένα νησί μαργαριτάρι που κατά κοινή ομολογία έχει κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου. Η αίσθηση που μου άφησε η Κίμωλος χαιρετώντας την από το καράβι είναι αυτή μιας γλυκιάς αγκαλιάς. Είναι ένα νησί ήπιο και γαλήνιο χωρίς ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση, γεμάτο ξερολιθιές και αναβαθμίδες, καταπράσινες ακτές και ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Ένας από τους τελευταίους παραδείσους του Αιγαίου...
Παρακάτω άποψη του λιμανιού και του Χωριού καθώς αποχαιρετάς το νησί...


 Ευχαριστώ για την παρακολούθηση,
Για να παρακολουθείτε τα προσεχή αφιερώματα πατήστε like και ακολουθήστε τη Σελίδα μου στο Facebook ''Νησιωτικές Περιπλανήσεις'' στον ακόλουθο σύνδεσμο:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου