Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ηρακλειά: Απόδραση στην αυθεντικότερη γωνιά των Μικρών Κυκλάδων
Πάνω και κάτω: Στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου με την ομώνυμη παραλία
Παρακάτω: Η θαυμάσια παραλία του Λιβαδιού και η μεγαλύτερη της Ηρακλειάς
    Παρακάτω: Η εξωτική παραλία της Αλιμιάς που μοιάζει με γαλάζια λίμνη

Παρακάτω: Η άγριας ομορφιάς παραλία του Καρβουνόλακκου
 Σε απόσταση περίπου 6,5 ωρών από τον Πειραιά και μόλις 18 ναυτικών μιλίων νοτίως της Νάξου βρίσκεται η Ηρακλειά, ένας από τους τελευταίους ανεξερεύνητους παραδείσους του Αιγαίου. Η Ηρακλειά είναι το μεγαλύτερο νησάκι του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και το πρώτο που συναντά κανείς στο ταξίδι του προς το όμορφο αυτό σύμπλεγμα ερχόμενος από τη Νάξο. Με έκταση 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα και  με λίγους μόνιμους κατοίκους που τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 100, η Ηρακλεία αποτελεί σίγουρα μία από τις αυθεντικότερες νησίδες των Κυκλάδων που ακόμη και σήμερα αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό μολονότι όλο και περισσότεροι αρχίζουν σιγά σιγά να την ανακαλύπτουν...Ήδη από το πλοίο καθώς προσεγγίζει κανείς την Ηρακλειά και αντικρύζει το μικρό καταγάλανο όρμο του λιμανιού της νιώθει αμέσως την γλυκειά αύρα μίας άλλης Ελλάδας πιο αγνής και πιο παρθενικής να τον αγκαλιάζει. Όσες φορές είχα την τύχη να επισκεφτώ το νησί έφυγα στο τέλος με μία αίθηση βαθιάς γαλήνης, γεμάτος όμορφες εικόνες και σκέψεις, γι' αυτό και σας καλώ να την εξευρενήσετε...! 
Φτάνοντας κανείς στο νησί η πρώτη εικόνα που αντικρύζει  είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου, του μικρού φυσικού λιμανιού με τα καταλευκά σπίτια, τα γαλαζοπράσινα νερά και τον μπλέ τρούλο της ομώνυμης εκκλησίας του Αη Γιώργη να ξεχωρίζει.


Ο Άγιος Γεώργιος αποτελεί τον έναν από τους δύο οικισμούς του νησιού και μάλιστα τον μεγαλύτερο. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα, εστιατόρια και μπαράκια του νησιού, καθώς επίσης υπάρχει και παραλία η οποία αν και βρίσκεται μέσα στον κόλπο του λιμανιού είναι πεντακάθαρη και σίγουρα αποτελεί μία εύκολη λύση για όποιον θέλει να απολαύσει το μπάνιο του από το πρωί ως το δειλινό κάτω από τη σκιά μεγάλων αρμυρικιών.

Φεύγοντας από τον Άγιο Γεώργιο και κατευθυνόμενοι νοτιοανατολικά θα συναντήσετε το Λιβάδι, την μεγαλύτερη και κατά πολλούς ωραιότερη παραλία της Ηρακλειάς την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε είτε με λεωφορείο είτε και με τα πόδια. Το Λιβάδι θα σας ενθουσιάσει σίγουρα με τα καταγάλανα ρηχά νερά του, την ψιλή λευκή άμμο και την υπέροχη θέα στην γετονική Σχοινούσα. Στην παραλία υπάρχουν αρμυρίκια, λίγες ταβέρνες και δωμάτια καθώς και επίσης εδώ φιλοξενείται και το μικρό κάμπινγκ του νησιού.
Πάνω: Πανοραμική άποψη του Λιβαδιού
Κάτω: Θέα στη Σχοινούσα και στη νησίδα Βενέτικο
Εύκολα μπορείτε να προσεγγίσετε επίσης την παραλία του Τουρκοπήγαδου, ενώ τις θαυμάσιες παραλίες της Αλιμιάς και του Καρβουνόλακκου μπορείτε να τις επισκεφτείτε είτε δια θαλάσσης με εκδρομικό καίκι που αναχωρει από το λιμάνι και κάνει τον γύρο του νησιού είτε με τα πόδια μέσω δύσβατου μονοπατιού. Οι παραλίες αυτές δεν είναι οργανωμένες οπότε θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα. Η Αλιμιά είναι κατά τη γνώμη μου η ωραιότερη παραλία της Ηρακλειάς και μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων και σίγουρα αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε. Βρίσκεται στα νοτιονατολικά του νησιού ανάμεσα σε εντυπωσιακούς βράχους και προσφέρει μια ανοιχτή θέα στο πέλαγος και στην Ίο. Τα γαλαζοπράσινα νερά της σε συνδυασμό την λευκόχρυση άμμο σαν πούδρα φαντάζουν παράδεισος και σίγουρα θα σας σαγηνέψουν. Έχει λίγα αρμυρίκια, ενώ στον βυθό της φιλοξενεί και ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό γερμανικό υδροπλάνο απομεινάρι του Β' Παγκοσμιόυ Πολέμου.


Ο Καρβουνόλακκος είναι η δεύτερη παραλία στην οποία κάνει στάση το εκδρομικό καίκι. Πρόκειται για μία παραλία άγριας ομορφίας στα νότια του νησιού με βαθιά γαλαζοπράσινα νερά και ψιλό χαλικάκι.
Στην παραλία δεν υπάρχουν αρμυρίκια οπότε καλό θα είναι να έχετε τη δική σας ομπρέλα. Κάνοντας τον γύρο του νησιού θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα αρκετά ορεινό νησί με κάθετους βράχους που έρχονται σε αντίθεση με το βαθύ μπλε της θάλασσας. 
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε κατά τη διαμονή σας στο νησί την Παναγιά, την Χώρα του νησιού που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το λιμάνι και αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος. Η Παναγιά αποτελεί έναν γνήσιο αιγαιοπελαγίτικο οικισμό με κατάλευκα σπίτια, στενά δρομάκια και εκπληκτική ηρεμία. 
























Εδώ θαρρείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει καθώς βλέπεις ακόμα σκηνές αγροτικής ζωής. Γαιδουράκια κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα μέσα στον οικισμό ενώ γύρω από τον οικισμό το μάτι χάνεται στα χρυσοκίτρινα κυκλαδίτικα χωράφια, τα παλιά αλώνια, τα μελίσσια και τα όμορφα ξωκλήσια. Η δε θέα στο πέλαγος και στα νησιά από την Νάξο και τη γειτονική Σχοινούσα ως την Αμοργό θα σας μαγέψει!

Στην Παναγία θα βρείτε ταβέρνες για φαγητό και αν έχετε αντοχή από εδώ ξεκινά το μονοπάτι διάρκειας περίπου μίας ώρας για το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα σπήλαια του Αιγαίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αγαπήσετε το μικρό κυκλαδονήσι για την ομορφία, την αυθεντικότητα και την φιλοξενία των κατοίκων του που θα σας αγκαλιάσουν αμέσως. Αυτή είναι λοιπόν η Ηρακλειά, λιτή και απέριττη και συνάμα άγρια και μοναδική, μα προπαντώς γαλήνια και φιλόξενη! Ανακαλύψτε την...
Tips: 1. Δοκιμάστε και προμηθευτείτε το εκλεκτό θυμαρίσιο μέλι της Ηρακλειάς που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα.
  2. Η Ηρακλειά συνδέεται 3 φορές την εβδομάδα με τον Πειραιά και σχεδόν καθημερινά με τη Νάξο και την Αμοργό, ενώ μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στην Ηρακλειά με τα γειτονικά νησιά της Σχοινούσας, του Κουφονησίου και της Δονούσας.


Ευχαριστώ θερμά για την παρακολούθηση, 
Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.
Για να παρακολουθείτε τα προσεχή αφιερώματα πατήστε like και ακολουθήστε τη Σελίδα μου στο Facebook ''Νησιωτικές Περιπλανήσεις'' στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.facebook.com/%CE%9D%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_Island-wanders-by-Kostopoulos-Kostas-1716973368373939/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου