Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Η αρχιτεκτονική της Αίγινας: Περπατώντας στην αρχοντική πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους...
  
 Η Αίγινα, το γνωστό σε όλους μας νησί του Σαρωνικού που απέχει μόλις 18 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, είναι ένα μαγικό νησί με πλούσια αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε. Πέραν αυτών όμως υπάρχει μία ιδιαίτερη αύρα που αποπνέει ολόκληρο το νησί και που αποκαλύπτεται σιγά σιγά σε όσους την επισκέπτονται εις βάθος και δεν την προσπερνούν βιαστικά... Αυτή η γλυκειά αύρα είναι που με κάνει να επιστρέφω ξανά και ξανά και να νιώθω κάθε νέα επίσκεψή μου στο νησί σαν να είναι η πρώτη και μοναδική.  Μετά από σαράντα και πλέον επισκέψεις μου στο νησί μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και εσείς θα δεθείτε με αυτόν τον  ιστορικό τόπο και θα τον αγαπήσετε ήδη από την πρώτη στιγμή καθώς θα αντικρύσετε από το το καράβι την αρχοντική πόλη της Αίγινας με τα υπέροχα νεοκλασικά της.
 Η Πόλη της Αίγινας υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους στα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια και συγκεκριμένα από το 1828 έως το 1830, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε τελικά στο Ναύπλιο. Ακόμη και σήμερα στην πόλη είναι ανοιχτές οι μνήμες αυτής της περιόδου, καθώς διασώζονται πολλά καποδιστριακά κτήρια, όπως το Κυβερνείο, η Βιβλιοθήκη, το Ορφανοτροφείο, η Μητρόπολη και άλλα.
 Κάτω: Άποψη του Κυβερνείου στην ομώνυμη οδό ''Κυβερνείου'', έναν από τους ωραιότερους δρόμους της πόλης.
 

Κάτω: Άποψη του Δημοτικού θεάτρου καθώς και του τρούλου και του καμπαναριού της Μητρόπολης
Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης αποτελεί και ο πύργος του Μάρκελλου, πύργος στρατηγικής σημασίας που στέγασε την Ελληνική Κυβέρνηση μεταξύ των ετών 1826-1828 και αργότερα λειτούργησε ως Ταμείο του Κράτους.
Παράλληλα, πανέμορφα αρχοντικά του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα κοσμούν την προκυμαία και τους εσωτερικούς δρόμους της πόλης αποπνέοντας την αίγλη του παρελθόντος. Ορισμένα από αυτά διατηρούνται υποδειγματικά, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα.
 




 Πάνω: Άποψη του Δημαρχείου που χτίστηκε το 1886 και δεσπόζει στην παραλία της πόλης.
 Κάτω: Το λαογραφικό μουσείο που στο ισόγειο φιλοξενεί και εκθέσεις.





Η πόλη της Αίγινας πέραν των αρχοντικών της κτηρίων έχει και έναν τοπικό ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα που συναντάται σε πιο λιτά σπίτια κυρίως σε εσωτερικές γειτονιές. Στην αιγινίτικη αρχιτεκτονική κυριαρχούν τα χρώματα της αιγινίτικης γης, δηλαδή οι αποχρώσεις της όχρας, ενώ τα πορτοπαράθυρα των σπιτιών είναι συνήθως βαμμένα με έντονα χρώματα.






 
















Τα αιγινίτικα σπίτια είναι συνήθως μονόπατα ή δίπατα με εσωτερική αυλή και υπέρθυρα συνδυασμένα με νεοκλασικά στοιχεία, όπως περίτεχνα μπαλκόνια και αρκοκέραμα στις στέγες. Με άλλα λόγια, θα παρατηρήσετε στα σπίτια έναν ιδιότυπο συνδυασμό λιτής τοπικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία.  










Στα περίχωρα της πόλης και κατα μήκος της ευρύτερης  παραλιακής ζώνης θα θαυμάσετε και επιβλητικές επαύλεις που αποτελούν πραγματικά στολίδια και ξεχωρίζουν από τους μεγάλους φοίνικες που συνήθως έχουν στις αυλές τους. 









 Στον κεντρικό πυρήνα της πόλης θα απολαύσετε τον περίπατό σας στα γραφικά στενά που σφίζουν από ζωή όλη την ημέρα. Ιδιαίτερα το βράδυ είναι ακόμη πιο ατμοσφαιρικά, καθώς τα στενά φωταγωγούνται και τα όμορφα μικρά μπαράκια ζωντανεύουν. Ο νυχτερινός περίπατος στην πόλη της Αίγινας θα σας μείνει αξέχαστος...



























 Κάτω: Το σπίτι του Κων/νου Κανάρη με την ελπίδα πως κάποια μέρα θα αναστηλωθεί...


Ευχαριστώ πολύ για την παρακολούθηση,   
     Για να παρακολουθείτε τα προσεχή αφιερώματα πατήστε like και ακολουθήστε τη Σελίδα μου στο Facebook ''Νησιωτικές Περιπλανήσεις'' στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.facebook.com/%CE%9D%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_Island-wanders-by-Kostopoulos-Kostas-1716973368373939/














1 σχόλιο: